Skip to main content
Politică

Manifestul cetățenilor

de 1 octombrie 2023noiembrie 5th, 2023Fără Comentarii

Am fost în 29 septembrie invitat la București la reuniunea „Un pas spre România cetățenilor”, realizată  de Platforma „România cetățenilor”, adoptată la mijlocul lunii iunie 2023 și făcută cunoscută în “Cotidianul” și în alte publicații din țară sub titlul “România cetățenilor”. Ziarul “Cotidianul”  mi-a preluat de-a lungul timpului câteva articole pe care le-am făcut publice pe canalele de comunicare media personale, deci, cei de acolo erau interesați de felul meu de a acționa, de a gândi și de a pune problema, în încercarea de rezolvare a situației în care ne aflăm ca țară.

Moderatorul dezbaterii a fost dl. Cornel Nistorescu, directorul „Cotidianul”.

Au avut intervenții Andrei Marga, Petrișor Peiu,  Adrian Severin, Ilie Șerbănescu, Octavian Știreanu,  Ștefan Râmniceanu, Pavel Suian, George Simion și încă câteva persoane.

Deși aș fi putut, nu am luat cuvântul, am vrut să ascult ceea ce se spune acolo și apoi să trag o concluzie. Adică m-am dus acolo ca cetățean, nu ca formator de opinie. Deci, mie îmi era adresată întâlnirea.

Tema centrală a discuției a fost, cum putem salva România din dezastrul spre care ne îndreptăm cu toții, sub actualii guvernanți? Fiecare dintre interlocutori, pentru a da soluții, a abordat această temă din perspectiva pregătirii sale, a profesiei și a experienței publice avute. Discursurile au fost extrem de  bine argumentate și susținute, deși, cumva, normal pentru un început, susțineau din bucăți disparate aceiași idee, văzută din puncte de vedere diferite, fără să existe, în afara conștientizării necesității urgente de schimbare, un element central coordonator, care să susțină toate aceste idei și soluții.  Discuțiile au oscilat de la pesimismul iremediabil, argumentat economic, al economistului Ilie Șerbănescu, la speranță moderată, bazată pe argumente filosofic-istorice, ale domnului profesor Marga, până la optimismul incurabil, plin de speranță al domnului ambasador Pavel Suian, bazat pe un proiect personal numit Mișcarea de Renaștere Națională. Eu citisem cartea domnului Suian  și am rămas profund marcat după ce o citisem, fiindcă în această carte se regăsesc și multe dintre gândurile și soluțiile mele despre renașterea României. Acest proiect gîndit de domnul Suian cu câțiva ani în urmă cuprinde o sinteză a lucrurilor pe care societatea românească trebuie să le aplice pentru a putea să renască, așa cum se dorește și din titlul manifestului. Ceea ce a fost absolut impresionant pentru mine, a fost faptul că discursurile extrem de bine argumentate ale celor care au luat cuvântul la dezbaterea „Un pas spre România cetățenilor”,  dacă ar fi fost puse într-o carte, acestea ar fi format cartea domnului Suian „Mișcarea de Renaștere Națională”.  Așadar, eu citind înainte de întâlnire cartea domnului Suian, mi-am dat seama că cei care  vorbeau dezvoltau extrem de bine și elocvent ideile din carte schițate de către domnul Pavel Suian, fără ca aceștia să fi citit cartea domnului Suian. Apoi, după întâlnire, domnul Suian a făcut cadou fiecăruia cartea sa. Era ca și cum toți interlocutorii își primeau fiecare, înainte de a se fi terminat în sală ecoul argumentelor  și a  ideilor lor, toate  puse la un loc printr-o mică minune, fără ca cineva să se fi gândit expres la așa ceva.  Nimic nu este întâmplător! Pentru mine ideile și capitolele din cartea domnului Suian păreau să se umple cu personaje reale  și să cuprindă, înainte ca acestea să știe  ceva despre acest lucru, majoritatea ideilor acestor personaje, care, puse împreună, dădeau toate sensul cărții. Pentru mine, în timp real, vorbitorii din fața mea deveneau personaje vii din cartea domnului Suian, care aveau rolul de a da scoate ideile din carte și de a le împlini.

Domnul Pavel Suian a fost ambasadorul României la ONU, este diplomat de carieră, doctor, iar în acea perioadă România a fost cel mai bine reprezentată la nivel mondial, ceea ce justifică capacitatea domnului Suian de a vedea în viitor.

Cocluziile pe care eu, ca cetățean observator, le-am tras din această întâlnire sunt simple. Sigur, se poate pune întrebarea ce drept și calificare aș avea eu, Emanuel Petran, un cetățean, să fac acest lucru și să-l expun dumneavoastră, pentru a deveni din simplu cetățean, un formator de opinie și de a sprijini ideile și ceea ce s-a întâmplat la întâlnirea „Un pas spre România cetățenilor”? Dar sprijin înseamnă și să propui idei argumentate, avizate, puse în practică, pentru care ai muncit și luptat pentru ele, uneori cu un preț incalculabil.

În primul rând sunt un cetățean al României, iar platforma se declară a se adresa nouă.

Sunt un cetățean al României care am fost de toate părțile a baricadei și pot să înțeleg foarte bine situațiile și atunci când am fost condus și atunci când am condus. Am terminat 2 facultăți, sunt actor și regizor la Teatrul Național Cluj, am obținut premii ca artist, deci înțeleg ce înseamnă să faci parte dintr-o echipă și să accepți să fii condus.

Am fost lider de sindicat al Teatrului Național Cluj și lider pe Cultură la nivel național în Blocul Sindical Cartel Alpha. Am condus și reprezentat mii de oameni din Cultură și am negociat pentru ei, cu acordul lor, drepturi și obligații. Deci, știu să reprezint.

Am fost timp de 8 ani managerul unei instituții de cultură din România, dintr-un mare oraș universitar, Cluj Napoca. Sub proiectul meu managerial gândit și aplicat de către mine, cu 62 de colegi angajați, instituția a cunoscut cea mai mare dezvoltare și a avut cea mai mare creștere, atât din punct de vedere artistic, cât și din punct de vedere administrativ, a obținut nenumărate premii internaționale și naționale. Pentru a asigura real actul cultural pentru copiii din Cluj, am făcut rost de bani, pe care nu i-am furat sau întrebuințat altcumva, așa cum se întâmplă de obicei, făcând două festivale stradale, prin care am asigurat accesul la cultură în fiecare an pentru 25000 de spectatori în doar trei zile de festival.

Sunt plecat de acasă de la 14 ani și tot ceea ce am făcut, bine sau rău, am făcut singur și prin calitățile și munca mea. Fiind plecat nu am putut fi sprijinit decât de dragostea și speranțele părinților mei. Nu am fost niciodată centrul unui scandal de corupție și nu au planat niciodată asupra mea  suspiciuni de acest gen, toate acțiunile mele fiind în beneficiul comunității. Trăind din salariul de bugetar, nu m-am îmbogățit, dar am acceptat acest dat, el fiind acceptat de către mine de la început, atunci când am ales să mă fac actor, conștient fiind că aleg să trăiesc normal. Asta nu m-a oprit să-mi pun calitățile la bătaie pentru a dezvolta prin munca mea locurile și proiectele în care am fost implicat.

Mi-am iubit și respectat părinții și am luptat pentru viața lor necondiționat. De patru ani mă opun vehement unui sistem politico-administrativo-judiciar mafiot, care, așa cum știm cu toții,  s-a organizat pentru a-și impune prin forță și furt voința. De fapt împotriva acestui sistem care și-a pus la punct un sistem autocrat, care sub masca democrației a devenit un partid stat și care a subjugat în acest moment aproape toate posibilitățile de reacție a noastră, a cetățenilor.  Pe unii dintre noi îi obligă să facă parte din el, prin eșafodajul financiar oferit funcționarilor și  familiilor lor și al pomenilor electorale oferite înainte de alegeri, iar acești oameni devin masă de manevră electorală pentru beneficiile sistemului, cel care în felul  acesta pune sub semnul întrebării viitorul României.  În Transilvania sistemul a creat o dependență extrem de periculoasă față de Budapesta, dependență care pune în pericol integritatea teritorială a României. Pentru acest lucru am protestat făcând greva foamei 24 de zile, am protestat zi de zi timp de cinci luni împotriva sistemului judiciar în fața Palatului Justiției din Cluj, am protestat câteva săptămâni zi de zi pentru punerea la pământ a statuilor, simbolurilor, însemnelor românești din Cluj și din Transilvania. Am făcut două plângeri penale unui grup infracțional organizat format din 25 de persoane și instituții și unor funcționari publici. Am câștigat câteva procese împotriva unui sistem care și-a aranjat procesele.

Am spus aceste lucruri nu pentru a mă lăuda, ci pentru a arăta concret cadrul moral și acțiunile pe care eu cred că ar trebui să le creeze toți cei care sunt conștienți ca fiind singura soluție să ieșim cu  toții din acest cerc vicios.  Din moment ce eu am făcut aceste lucruri, este clar că se poate să fii onest și oameni ca mine există mulți, cu siguranță. Dar ei trebuie căutați, dați exemple și prin exemplul lor schimbat tot sistemul actual care se bazează pe furt, șmecherie, înșelăciune, promovarea unei imagini fără fond.

Dacă privim corect și suntem în stare să spunem adevărul,  vedem că sistemul actual, cel care ne-a adus pe marginea prăpastiei, este format și ajutat de oameni care nu respectă deloc reperele morale pe care le-am enumerat mai sus și care sunt fundamental valabile pentru fiecare om, dacă vrem să vorbim despre societatea noastră ca fiind  o societate care să aibă  speranță. Așadar, principala problemă a României este o criză a moralității și o lipsă de repere. Sistemul singur nu se va putea reforma, fiindcă el s-a autocreat tocmai prin această lipsă de moralitate, deci, nu dorește să se reformeze. Singura soluție este o reformă a moralității gândită pe plan național. Această reformă trebuie propusă și trebuie încercată implementarea ei înainte de alegerile de anul viitor. Ea trebuie gândită pentru a fi pe înțelesul tuturor cetățenilor, mai ales a celor 70% care nu fac parte din sistem și care nu doresc să vină la vot, fiind sătui de minciuni și promisiuni. Dar  și pe înțelesul celor care fac parte din sistem, dar care sunt gata să înțeleagă necesitatea reformei morale și nevoia societății de renunțare la fapte pe care legea nu le permite,  ca fiind singura scăpare din drumul spre faliment al întregii societăți românești. Pentru cei din sistem, înlocuirea trebuie prezentată nu ca o renunțare la ei, ci ca la o schimbare interioară a lor, dintr-un sistem de relaționare al lor  imoral, bazat pe ideile de nepotism, slugărnicie, minciună,  într-unul bazat pe calitățile lor profesionale, la care nu se apelează acum, apelându-se doar la slugărnicia lor. Slugărnicia nu construiește. Dacă nu construiești, nu vei avea în viitor. Cei care nu se pot reforma, oricum vor refuza participarea la schimbare. Cei care înțeleg lucrul acesta, conștientizând pericolul pentru viitor pe  care îl construiește sistemul împreună cu ei acum, vor face ca numărul celor care servesc sistemul actual să scadă.

După părerea mea soluția este ca aceste personalități care au participat și au vorbit extrem de convingător la reuniunea „Un pas spre România cetățenilor”, personalități recunoscute  și agreate de către populație, să se constituie într-un ONG și să înceapă să se constituie într-un nucleu al  speranței, profesionalismului și al moralității pentru România și pentru români. Să invite alte personalități marcante ale României să se înscrie în acest ONG sau să corespondeze cu ei, să-și aleagă o conducere, un fel de „SFAT AL BĂTRÂNILOR” care să devină prin membrii săi și prin statura lor profesională și morală, cei care spun, pe baza studiilor lor și al capacității lor de sinteză a informațiilor venite și de la alți specialiști membri ai ONG-ului sau din afara lui, direcțiile și soluțiile pe care ar trebui să le adopte România pentru dezvoltarea ei în viitor, șansele reale și pericolele pe care le avem ca nație. Totul argumentat științific, comparativ și acceptat de către ceilalți membrii marcanți ai ONG-ului. Propunerea mea este ca din bord să facă parte 12 personalități care au demonstrat de-a lungul vieții atât calități de teoreticieni, cât și de conducători. Trebuie să fie personalități din diverse medii: economie, cultură națională, cultură internațională, istorie, IT, siguranță națională, administrație, jurisprudență etc.

Acest ONG, care după părerea mea ar  trebui să aibă ca statut  o bună parte a  Manifestului  MIȘCAREA  DE RENAȘTERE NAȚIONALĂ  a domnului ambasador Pavel Suian, deci  ideile reunite ale celorlalți vorbitori lansate la întâlnirea  „Un pas spre România cetățenilor”, plus alte idei și soluții, va trebui să creeze și să propună noi strategii, idei salvatoare, soluții, căi de rezolvare care să fie pe înțelesul cetățenilor, prin care aceștia să vadă diferența dintre o soluție argumentată ștințific realistă și una argumentată fantezist,  în interesul unui singur partid și al celor care îl sprijină.  Va trebui neapărat în timp foarte scurt realizat și propus populației de către aceștia  un  PROIECT DE ȚARĂ realizat după criterii și cunoștințe ștințifice, aplicate și aplicabile, care să propună populației spre dezbatere o alternativă serioasă la starea actuală și pe care căteva partide în campania electorală și după alegeri să  și-l însușească ca temă de dezbatere și apoi, după alegeri, ca soluție viabilă. Liderii și membrii acestui ONG nu trebuie să se angajeze personal în politică, pentru a nu duce în derizoriu acest demers și pentru a fi deasupra tuturor suspiciunilor.

Apoi, pe baza acestor date lansate în spațiul public să aibă loc discuții, talk-show-uri, înainte de alegeri, care să aibă ca temă necesitatea schimbării acestei clase politice imorale, care ne-a adus prin acest mod de a guverna pe marginea prăpastiei, cu una poate nu atât de cunoscută, dar care este competentă, serioasă, responsabilă, bazată pe moralitate și pe credința în Dumnezeu. Să înlocuim imaginea cu esența. Discuțiile să fie aduse tot timpul în spațiul public pentru ca alegătorii să fie informați de adevărata luptă și să poată să facă alegerile corecte. Nu să aleagă între două bande de hoți, care pentru a fi votate le dau câteva pomeni înainte de alegeri, iar apoi uită timp de 4 ani de ei sau le oferă posturi în care important este să execuți lucruri în afara fișei postului nu să-ți faci treaba sau sunt aleși fiindcă sunt foarte cunoscuți de la televizor. Lupta trebuie să fie  între niște oameni care acceptă un sistem nou, gândit și propus de către cei mai morali oameni pe care îi are țara asta și care se află în acest ONG. Iar aceștia propun în politică să fie folosiți tot oameni morali, idee care este acceptată în urma dezbaterilor de către o parte a partidelor politice care devin conștiente de reforma lor morală necesară și  care propun spre a fi votați acești oameni morali care  care prin moralitatea și exemplul lor, vor fi urmați și astfel pot reforma România prin exemplele lor.

Iar temele principale care trebuie dezbătute public înainte de alegeri și care trebuie să despartă apele moralității sunt „DEPOLITIZAREA INSTITUȚIILOR PUBLICE”, „RĂSPUNDEREA MAGISTRAȚILOR”, „RĂSPUNDEREA ALEȘILOR”, „PROIECTUL DE ȚARĂ”.  „DEPOLITIZAREA INSTITUȚIILOR PUBLICE” este obligatorie pentru ca cei care intră în politică să trăiască doar din salariu, aceasta fiind garanția că dacă vor să intre în politică să-și facă treaba corect, fără influențe politice în dauna meritocrației. „RĂSPUNDEREA MAGISTRAȚILOR” este esențială de asemenea fiindcă toate abuzurile pe care le face  clasa politică nu s-ar putea face  dacă magistrații ar răspunde. „RĂSPUNDEREA ALEȘILOR” este importantă fiindcă cei ajunși la conducere, care singuri se înscriu în această cursă și care își doresc acest lucru în interes personal, trebuie să răspundă pentru alegerea lor și pentru faptele lor fără să aibă imunitate. „PROIECTUL DE ȚARĂ” este important pentru ca toată lumea să tragă la aceiași căruță, iar politicienii să nu schimbe după bunul plac  strategice ale țării.

Dacă noi cetățenii, votanții, vom înțelege aceste lucruri pe care oamenii aceștia ni le vor pune în față după ce ei înșiși le vor dezbate, iar noi le vom cere partidelor înainte de alegeri să le pună în practică, iar ele se vor obligea să le dezbată înainte de alegeri și apoi să le  pună în practică după alegeri, atunci partidele vor fi obligate să-și schimbe planurile și să nu ne spună în față  că vor continua să fie sau că vor deveni un nou PNL- PSD-UDMR. Iar reforma morală a populației se poate face numai prin oamenii pe care partidele îi propun pentru a fi votați ca fiind noi exemple de urmat, exemple care să le schimbe pe cele vechi, care ne-au adus aici. România nu poate supraviețui decât prin moralitate. Avem gena aceasta din credința străbună, trebuie doar să ne-o reamintim, să o scoatem din subsolul gândirii  noastre, unde ne-au obligat să o ascundem cei care ne conduc de 34 de ani și să ne mândrim cu ea!

„ADEVĂRUL NE VA ELIBERA!”

 

Emanuel Petran

Actor și Regizor Teatrul Național Cluj

Lasă un Răspuns

Close Menu


Actor și regizor
Teatrul Național Cluj.